דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


צמחונות טבעית 

מאת    [ 01/05/2008 ]

מילים במאמר: 1089   [ נצפה 3718 פעמים ]

תחילה- הייתי רוצה להביע הוקרה והערכה מעומק הלב לכל אותם אלו שבחרו בדיאטה צמחונית- אם מטעמי מוסר ואם מסיבות בריאותיות. בשתי המקרים הבחירה מבורכת- זוהי בחירה נכונה שבתוספת של מעט לימוד, חקירה והתנסות ניתן להעצים במידה רבה את ההשפעה לגבי שתי הבחירות שהובילו לשינוי- מטעמי מוסר ומטעמי בריאות.
נתחיל בעובדה פשוטה- שהצמחונות המודרנית הנפוצה ברחבי העולם איננה זהה בשום אופן לצמחונות הטבעית שהיתה נפוצה לפני מאות ואלפי שנים. הצמחונות בעבר הרחוק היתה מבוססת לרוב על פירות טריים, עלים ירוקים שונים, וכללה מעט מאוד אם בכלל מזון מבושל.
אני תומך נלהב בשמירה והגנה על בעלי-החיים השונים בטבע, שגם אם לא ניתן לזהות את תכלית חייהם- אין לי ספק שהיא קיימת וכבודה במקומה מונח. גם אם היא איננה מוגדרת וגלויה לעין- אין לפרש זאת שאין היא קיימת באופן מוחלט. אדם שחמלה בליבו, המלא בהערכה והוקרה לממלכת הטבע לא ימצא תועלת והנאה בפגיעה בבעלי-החיים השונים, ללא צורך אמיתי בכך. ולמען האמת- אין צורך אמיתי בגידול בעלי-חיים לצורך שחיטתם ואכילתם במזון לגוף-האדם. כך גם לגבי תוצריהם השונים כגון: מוצרי חלב וביצים. אין בכל אלו דבר אחד ויחיד שאינו ניתן להשגה בעולם הצומח. הרי לפני-הכל מקורם של אבני הבניין וחומרי המזון אצל בעלי-החיים מקורם בעולם הצומח הנפלא.
הקשר בין מזון מהחי לבין בריאות האדם- הוא קודם כל קשר כלכלי ורווחי של תעשייה שלמה. הקשר הנוסף נתמך על-ידי בלבול גדול בשלל מקורות המידע וההמלצות השונות של מוסדות הבריאות השונים.
באשר לאנשים צמחוניים- אמנם פגיעתם בבעלי-חיים היא פחותה בהרבה וברוב המקרים היא אינה קיימת כלל- למרות זאת- הם אינם שונים כלל באופן הבנתם ותפיסתם את הקשר בין המזון לבין בריאות גופם ונפשם.
מסיבה זו- אנו פוגשים אנשים צמחוניים רבים שנטו לפתח מחלות שונות ומחסורים מסוגים שונים. הסיבה לכך איננה קשורה כלל למחסור כלשהו בויטמינים (B-12 למשל) ולמינרלים (סידן, ברזל...) שאינם זמינים לגוף ממזון צמחי. וכמובן שאיננה קשורה למחסור בחומרי מזון שניתנים להשגה אך ורק ממקור של בעלי-חיים. אז מדוע וכיצד חוזרת ומתממשת אותה תופעה אצל אותם אנשים ?
הבלבול, חוסר הידיעה, חוסר ההבנה, וחוסר תשומת לב- הם הגורמים העיקריים לכך. אין בכוונתי להטיף ביקורת או לשפוט- להיפך- כוונתי היא לעורר רצון והשראה לגילוי האמת.
עולם הצמחונות כיום- כולל מגוון של מוצרים "יצירתיים" ביותר- שדומים בצורתם, במרקם, ובטעם לאותם מאכלים שמקורם מהחי. מרק עוף אמיתי השתנה למרק עוף צמחוני (אבקת מרק בטעם עוף), וחלב פרה השתנה לחלב סויה. מהי הסיבה לכך - האם מרק עוף צמחוני יש בו מרכיבים תזונתיים חיוניים כפי שיש במרק עוף שמקורו מבשר - האם לחלב סויה יש יתרונות רבים כל-כך שלא ניתן לחיות בלעדיהם - האם כתוצאה מהמעבר לתזונה צמחונית- האדם מרגיש "אובדן" ומחסור, שגורמים לו להפנות את מירב תשומת לבו לחיקוי ופיצוי על אובדן התאווה לבשרים ומוצרי חלב.
אני שוב רוצה לברך על הבחירה החכמה והנהדרת של אותם אנשים שבחרו להפסיק לצרוך לחלוטין מוצרים מהחי. אך באותה נשימה אני מנגב את הדמעות של הסבל והכאב המיותר שחווים רבים מאותם צמחוניים. - סבל שנובע בעיקרו מטעות בסיסית ופשוטה בהגדרת "הצמחונות" כפי שהיא אמורה להיות.
צמחונות מאפשרת לכל אדם להתפתח במלואו מבחינה רוחנית, ולשמור על גוף בריא וחזק במישור החומרי. יש רק לחזור ולמצוא את ההגדרה המקורית והטבעית יותר לתפיסת הצמחונות.
בסקירה קצרה על מוצרי מזון צמחוניים - ניתן למצוא: "שניצלים צמחוניים", ממתקים ללא חומרים מהחי, גלידות על בסיס צמחי, ועוד מטעמים רבים שמתרבים בכל רגע. רוב סוגי המזון הללו- מקורם במעבדה של הכימאי שייצר אותם. רובם הגדול מכיל רעלים מסוגים שונים ורבים, ועיקר האבסורד הוא שרובם אינם מכילים אף מרכיב תזונתי אחד באיכות טובה ובאיכות ספיגה ראויה לגוף האדם. למרות כל-זאת אותם צמחונים שבחרו להפסיק לצרוך מוצרים מהחי- שלמרות מקורם (בבעלי-החיים) ואיכותם הירודה- הם מכילים חומרים מזינים באיכות ספיגה טובה יותר מאשר אותם מוצרים "צמחוניים" שאין בהם שום קשר למזון שראוי למאכל אדם.
כל-עוד ההגדרה של צמחונות תתמקד אך ורק "בהוצאת מוצרים מהחי מהתפריט בלבד" מבלי לתת מעט מתשומת הלב למזון הנאכל- אין היא תשרת משום מבחינה את האדם הדוגל בה. אדם חולה אשר עטוף בסבל ובכאב אינו מוסרי כלל כלפי-עצמו.
אז מהי בעצם צמחונות בהגדרתה - בפשטות ובבהירות הרבה ביותר ניתן להגדירה כתזונה שמקורה במזון צמחי טרי, הנאכל סמוך ככל האפשר לזמן ליקוטו, שאינו עבר תהליך כלשהו של חימום, בישול ועיבוד ממושך. - פירות טריים הבשלים במלואם, עשירים בסוכרים טבעיים הזמינים לגוף לייצור האנרגיה הדרושה לו, וכמובן במגוון גדול ועשיר של ויטמינים ומינרלים שונים. ירקות טריים, הזמינים לנו במגוון גדול, העשירים במינרלים ובויטמינים החיוניים לגוף, חומצות האמינות החיוניות וחומצות השומן החיוניות. ירקות עליים הכוללים את השפע העצום של עלים ירוקים - הצמחים המתורבתים וצמחי הבר הזמינים לאורכן של תקופות ממושכות. אותם עלים ירוקים הם המקור העשיר ביותר למגוון העצום של מינרלים חיוניים וויטמינים לגוף. בנוסף לתכולת הכלורופיל ועוד מרכיבים תזונתיים רבים וטובים. אגוזים טריים מכל הסוגים שלא עברו תהליך של חימום וקלייה, מכילים שפע של חלבון וחומצות שומן חיוניות. כמוהם גם הגרעינים והזרעים מהסוגים השונים. קטניות מונבטות עשירות גם בחלבון, אנזימים, ויטמינים, מינרלים ואנרגיה זמינה.
החשיבות העליונה היא בטריות המזון שבשיאו מכיל את מירב מרכיביו התזונתיים. ככל שחולף הזמן לאחר ליקוטו, כמויות מרכיביו התזונתיים קטנים. ובעיקר בתהליך של חימום ובישול שבו נהרסים האנזימים כולם, רוב הויטמינים, וכמויות גדולות של מינרלים שזמינותם לגוף אינם כפי שהייתה במזון הטרי. ההרכב הכימי של החלבונים משתנה ונעשה זמין פחות לגוף, כמו חומצות השומן החיוניות שמתעפשות ונהרסות בתהליך קצר של חימום.
מלבד אספקת האנרגיה (הדורשת זמן עיכול ארוך וממושך יותר), והעונג בזמן האכילה, אין במזון מבושל דבר חיובי וחיוני כלשהו לעומת המזון הטרי הנמצא בשיא חיוניותו.
מעט תשומת לב לעניין פשוט שכזה באכילת מזון טרי- תגרום להפסקת הצטברות הרעלים בגוף, ולאיבוד החיוניות וכוחות החיים שבו. אותו צמחוני שכמו כולם "זכה" לחלות במחלות "קלות" כמו שפעת והצטננות אינו יזכה לחוותן אם רק יתחיל לבסס את תזונתו על מזון מזין באמת.
אני שוב חוזר ואומר- צמחונות היא הדרך הנפלאה והפשוטה ביותר לחיים בריאים ומאושרים. אך אני זועק מעמקי נשמתי לקהילה הנפלאה הזו, ולאלו שחושבים להצטרף אליה- שנו את ההגדרה ! שנו את התפיסה המעוותת ! החיים יפים מדי בכדי לבזבז אותם על אמונות שווא של אנשים שונים.
אינכם צריכים להאמין לי אפילו לרגע- גם אם דבריי נתפסים בשכלכם כהגיוניים ונכונים- בדקו זאת בעצמכם ! תראו כיצד הרגשתכם תשתפר ומהותכם כולה תעשה בהירה ומודעת יותר.
אכלו בהנאה ובהוקרה על השפע והמגוון שקיים בטבע. זהו המזון המשובח והטעים ביותר, זהו מזון שאליו אנו נמשכים גם במישור הרוחני וגם במישור האינסטינקטיבי. כל אדם צמחוני שהתרגל למזון צמחוני מבושל ומעובד- ימצא חופש ושחרור אדיר בחייו לאחר שיחל במעבר למזון טרי ואורגני ככל האפשר. הוא יגלה בהמשך המסע המרתק של חייו- עד כמה הבלבול וחוסר תשומת הלב השפיעו על בחירותיו- ויחווה בגופו ובנפשו את היתרונות שבמזון טבעי וטרי.
אנשים צמחוניים צריכים ויכולים להוות השראה של יופי, חיוניות, אור ושמחה- לא להיפך ! יש לזכור שכל בחירה וכל רגע בחיים הם סוף של דרך אחת ותחילתה של דרך חדשה.
החיים הם מסע מופלא- הרגע הנוכחי הוא הזדמנות להמשך ההתפתחות האישית שלנו- לקראת חיוך גדול יותר.
תבורכו
אלירן

מייסד הבית לבריאות והתכנסות הראשון מסוגו בישראל, מסגרת ארוכת טווח ללימוד והתנסות באורחות חיים מעודדי החלמה ובריאות. https://www.demayo.co.il

כתיבה והוראה של התכנית למדעי הרפואה, התזונה והסביבה למטפלים והחברה בישראל.

מרכז צוותים לתכנון, הכשרה, הדרכה ונטיעות של בוסתנים וגני-ירק אורגניים.

מנחה סדנאות בשטח לזיהוי, ליקוט ושימוש בצמחי-בר למאכל.

מחבר הספר 'צמחי-בר למאכל ולרפואה בישראל'.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב